Update afgelopen zomer

Degene die mij volgen op Instagram hebben al meegekregen dat ik afgelopen zomer bijna 2 maanden in Schotland ben geweest. De reis begon met twee weken door de Highlands, waar ik iedere ochtend wakker werd met een ander decor van dichte bossen, grote meren, de eindeloze zee en de hoge kliffen langs de kust.

Vervolgens ben ik een maand aan het werk geweest bij de Scottish Sculpture workshop, dat in een heel klein dorpje in het noorden ligt. Ik heb een maand lang kunnen werken in hun geweldige werkplaatsen voor ijzer- en bronsgieten, de keramiekwerkplaats en de kleine bibliotheek. Ik heb mijn grote liefde voor keramiek weer herontdekt, waarbij ik zelf gietklei heb gemaakt van een hele eigenwijze, maar diep zwart bakkende klei.

Geïnspireerd door het landschap ben ik me gaan focussen op de stenen die ik overal terug zag komen; in de muren van gebouwen, de omheiningen door het landschap, en afgebrokkeld aan de kust. Ze zijn zwaar, solide en veranderen zo langzaam dat ze stil lijken te staan in de tijd. Juist vanwege deze vanzelfsprekendheid heb ik de stenen als metafoor gebruikt voor de kwetsbare natuur; door hier mallen van te maken en deze om te zetten in breekbare stenen van keramiek, kostbaar brons en loeizwaar ijzer. En ik ben nu bezig om ze ook van textiel en dekens te maken.

Deze werkperiode heeft me de ruimte gegeven om een heel nieuw hoofdstuk in mijn werk in te gaan, en ik ben dan ook nog lang niet klaar! Maar het eerste resultaat kun je in het Kunsttorentje in Almelo zien