Solo bij XPO

Nieuwsgierig geworden? Kom naar de expositie!
Van 18 april t/m 28 april zal de installatie 'Foreign Bodies' te zien zijn, samen met een foto portret van Leipzig en Enschede. Deze kleine kunstruimte in het hart van Roombeek is de ideale locatie voor wat deze twee steden verbindt: een intensief industrieel verleden. Een landschap dat veel zegt over de relatie tussen mens en natuur.

De opening is op 18 april, met bier en gezelligheid, en als afsluiter is er op 28 april een feestelijke finishsage waarbij je een deel van het werk mee naar huis mag nemen!

Wees welkom! 
Opening: 18 april om 17:00 bij XPO
Open: vr/za/zo 12:00-17:00 18-28 april
Vanwege Pasen: Dicht op zondag 21 april, open op ma 22 april
Finishsage: 28 april 17:00
Stroinksbleekweg 2, Enschede


Artist Talk @Concordia
25 april om 19:00
Langestraat 56, Enschede  
Begeleidend bij deze expositie zal ik ook een uitgebreide lezing geven in Concordia, om dieper in te gaan op mijn onderzoek en werkwijze, materialen en werkproces. Wat is onze relatie als mens met onze omgeving? Hoe bepaald dit ons leven, hoe veranderen wij door deze relatie?

Hierbij vertel ik meer over mijn tijd in Leipzig, welke inzichten ontstaan door te werken op verschillende plekken en hoe ik dit omzet naar zowel sculptuur als fotografie.
Deze talk geeft een dieper inzicht in niet alleen het individuele werk en de vaak geromantiseerde afgesloten wereld van de kunstenaar, maar ook een breder inzicht in de menselijke relatie met het landschap.

Poster Marloes_001.jpg
Achterzijde uitnodiging Marloes_001.jpg

Artist in Residence Leipzig

Er zijn veel redenen om een artist in residence te doen, maar allemaal hebben ze één overtuigende kwaliteit: een onafgebroken tijd om te werken. En te lezen, ontdekken, schrijven, en zo nu en dan ook even helemaal niks doen. Deze luxe van tijd is zeldzaam, en heeft me veel nieuwe inzichten gegeven die hebben geleidt tot een nieuwe richting in mijn werk en de daarop volgende kunstwerken.

Ik heb 3 maanden tussen een grote groep van 16 kunstenaars uit elke hoek van de wereld, van Peru tot Japan, kunnen werken. We hebben samen Leipzig ontdekt, lange gesprekken gevoerd en veel samengewerkt. Dit heeft geleid tot 2 groepstentoonstellingen: 'Unfinished Haze' in de Alte Handelsschule in Leipzig, en onze grote eindtentoonstelling 'Fast Kotzen' in de studio's van de Pilotenkeuche. De exposities zijn beide gecureerd door Tena Bakšaj, en waren een groot succes!

Voor beide exposities heb ik een nieuw werk gemaakt, waarvan 'Foreign Bodies' te zien is in XPO, en 'If you cut me, I'll bleed' in het Kunsttorentje in Almelo.

Hieronder een paar foto's van de opening van 'Unfinished Haze' en 'Fast Kotzen'

FAST KOTZEN front resized.jpg

Artist Spotlight PILOTENKEUCHE

Tijdens mijn werk periode bij de PILOTENKUECHE heeft Ciara Brown, de curator assistant, een Artist Spotlight geschreven over mij en mijn werk. Het volledige interview kun je vinden op de Pilotenkueche Website

“Come in, grab a blanket and get comfortable.” Marloes’ studio space is a rainbow. These are stacks of blankets collected from the homes of many people in Holland, each with their own personal history. Her resourceful mother assisted her in the project by putting an ad in the local newspaper. Much to her surprise, Marloes was smothered with responses. When asked why blankets, Marloes explains that they are representative of basic human desires. An everyday comfort, taken for granted, until I entered this conversation: a reflection of appreciation with the artist. Read more..

Schermafbeelding 2019-04-15 om 22.32.36.png

Expositie in Kunsttorentje Almelo

Van 13 april t/m 2 juni zal mijn nieuwe werk ook te zien zijn in het Kunsttorentje in Almelo.
Deze openbare expositieruimte is 24/7 te bezichtigen, op 5 min loopafstand van het centraal station, naast de rechtbank aan de Egbert Gorterstraat.

MStaal totaal kaart_edited-1.jpg

Eerste Expositie Pilotenkeuche Residency

JPG Unifinished hase 2.jpg

‘Unfinished Haze’ is onze eerste groepstentoonstelling van de internationale residency Pilotenkeuche, in Leipzig, Duitsland.

Opening: 15 Feb 19:00
Open: 16-23 Feb 13:00-17:00
Finissage: 23 Feb 19:00
Alte Handelsschule
Gießerstraße 75

Deken project

Voor iedereen die mij geholpen heeft of een deken gedoneerd: Bedankt! Ik ben er mee aan de slag gegaan, als het goed is worden het mooie kunstwerken :) Resultaten volgens snel!

2018-12-29 18.29.42.jpg

Solo in het Kunsttorentje Almelo


Ik ben onwijs blij dat ik in april voor een tweede keer een solo mag maken in het Kunsttorentje! Deze super mooie locatie midden in Almelo is bijzonder geschikt voor sculpturen, en ik ben bezig om een ruimte vullende installatie te maken speciaal voor deze locatie. De installatie bestaat uit verschillende nieuwe werken, waaronder de werken die ik afgelopen zomer heb gemaakt bij de Scottish Sculpture workshop.

13 april t/m 2 juni
Feestelijke opening op woensdag 17 april
Website Kunsttorentje

Update afgelopen zomer

Degene die mij volgen op Instagram hebben al meegekregen dat ik afgelopen zomer bijna 2 maanden in Schotland ben geweest. De reis begon met twee weken door de Highlands, waar ik iedere ochtend wakker werd met een ander decor van dichte bossen, grote meren, de eindeloze zee en de hoge kliffen langs de kust.

Vervolgens ben ik een maand aan het werk geweest bij de Scottish Sculpture workshop, dat in een heel klein dorpje in het noorden ligt. Ik heb een maand lang kunnen werken in hun geweldige werkplaatsen voor ijzer- en bronsgieten, de keramiekwerkplaats en de kleine bibliotheek. Ik heb mijn grote liefde voor keramiek weer herontdekt, waarbij ik zelf gietklei heb gemaakt van een hele eigenwijze, maar diep zwart bakkende klei.

Geïnspireerd door het landschap ben ik me gaan focussen op de stenen die ik overal terug zag komen; in de muren van gebouwen, de omheiningen door het landschap, en afgebrokkeld aan de kust. Ze zijn zwaar, solide en veranderen zo langzaam dat ze stil lijken te staan in de tijd. Juist vanwege deze vanzelfsprekendheid heb ik de stenen als metafoor gebruikt voor de kwetsbare natuur; door hier mallen van te maken en deze om te zetten in breekbare stenen van keramiek, kostbaar brons en loeizwaar ijzer. En ik ben nu bezig om ze ook van textiel en dekens te maken.

Deze werkperiode heeft me de ruimte gegeven om een heel nieuw hoofdstuk in mijn werk in te gaan, en ik ben dan ook nog lang niet klaar! Maar het eerste resultaat kun je in het Kunsttorentje in Almelo zien

Samenwerking Sheltersuit Foundation

In samenwerking met de Sheltersuit Foundation ben ik ook kleine en unieke kunstwerkjes aan het maken om te verkopen tijdens Kunst in het Volkspark, om zo geld in te zamelen voor meer Sheltersuits voor vluchtelingen.

De Sheltersuit in een initiatief van Bas Timmer, die een waterafstotende en winddichte jas heeft ontworpen dat getransformeerd kan worden tot slaapzak. Je ritst simpelweg de slaapzak aan de jas en je bent volledig beschermd tegen de elementen. Overdag kan de slaapzak opgeborgen worden in een speciale rugtas. De pakken worden gratis weggegeven aan daklozen en vluchtelingen, en met name aan kinderen die het meest kwetsbaar zijn in de vrieskou van de vluchtelingenkampen.

Ik ben in mijn werk continu aan het onderzoeken wat voor connectie de mens heeft met zijn (zelf) geconstrueerde wereld, en daarbij ook naar de kwetsbaarheid van de mens bij het verliezen van deze omgeving. Om deze kwetsbaarheid duidelijk te maken ben ik kleine fluffy en zachte huisjes aan het maken, als een soort knuffel in sculptuurvorm. Ze zijn te koop bij zowel de kraam van Sheltersuit als bij mijn eigen kraam voor 100 euro per stuk, waarvan 50 euro direct naar Sheltersuit gaat. Zo sponsor je zowel een kunstenaar als een goed doel, en wees snel want op=op!

Discomfort Jubileum Expositie Kunst Non Stop in de HeArtGallery

Je bent van harte uitgenodigd op de feestelijke finissage van de KunstNonStop tentoonstelling ‘Discomfort’ in de HeArtGallery zondag om 15:00 uur.

We maken er een feestelijke middag van met muziek en een 'Bring your own Food’-borrel. Neem wat lekkers mee, zoals taart, quiches, kaasjes, toastjes of een zak borrelnoten, maar schroom vooral niet om iets spannends en misschien wel 'oncomfortabels' mee te nemen.
En tijdens de finissage wordt bekend gemaakt hoeveel de schatkist 'van kunstkijken wordt je rijk' heeft opgeleverd, het is tot dan nog steeds mogelijk om je bijdrage in een van de glazen potten te stoppen :)

Er is ook een Facebook evenement: Klik hier
HeArtGallery
Drienerstraat 35, 7551 HK Hengelo
Zondag van 15:00 tot 17:00

5773-elb-265740526.jpg

Platforms Project Art Fair Athene

Vorige week stond mijn werk op de kunstbeurs Platforms Project in Athene. Het team van de Bcademie is met een aantal kleine kunstwerkjes in de koffer naar Athene gevlogen en hebben daar een week lang verteld over de Bcademie en de kunstenaars.

Ze hebben een bijzondere stand gemaakt, dat bestond uit:
Cirkel met de werken
Cirkel met ‘uitleg’
Cirkel met troep gevonden in Athene, aangevuld met wat gekochte snoepjes, blikjes bier en cola  (vol en leeg) en broches
Onder 2 troepjes zat een sticker, als je die had won je een werk naar keuze.
Het ging om het gokken; kies je voor een vol blikje bier, een mooi steentje, leeg blikje, kakkerlak of toch een mooie broche? De loten waren 2 euro per stuk, en met hard werken hebben ze in totaal 145 loten verkocht.

Er zijn 4 werken gewonnen, waaronder mijn werk! Het kunstwerk bestond uit 3 bakstenen: een van vilt, een van pluche en een gewone baksteen. Het werk is gewonnen en uitgekozen door Jaap Sleper, bekend verzamelaar en galeriehouder van Galerie 10 in Utrecht.